ФОТОГРАФІЯ ЇЖІ

Як стати успішним професійним фуд-фотографом?

Instagram-інфлюенсер і посланець Canon Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul) ділиться власним досвідом, як побудувати кар’єру фуд-фотографа, і дає поради фотографам-початківцям.
Бризки чаю летять у повітря з високої чашки з візерунком на блюдце.

Фуд-фотографія залишається такою ж популярною, як і раніше, і щодня заповнює мільйони стрічок в Instagram. Але з такою кількістю доступного контенту початківцям фуд-фотографам стає все важче виділитися поміж безлічі інших. Дізнайтеся, як зробити навіть найпростіші й приготовані в домашніх умовах страви гідними зірки Мішлен.

Однією з фотографів, що успішно пройшли шлях від аматорів до професіоналів, є посланець Canon Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul). Самоучка з міста Батна, що в Алжирі, Ясмін має миттєво впізнаваний стиль, що виділяється за рахунок використання руху та енергії, через що її знімки набувають неповторного стилю. «Найцікавішим для мене є можливість перетворювати щось звичайне, те, що ми бачимо щодня, наприклад їжу, на щось красиве й ефектне», — каже вона.

Ясмін зайнялася фотографією ще в підлітковому віці, надихнувшись каталогами свого діда про дизайн інтер’єру у французькому стилі. «Деякі з них мали понад 4000 сторінок, і я витрачала безліч часу, переглядаючи їх і мріючи робити такі самі фотографії».

Кілька років по тому Ясмін почала користуватись соціальними мережами: вона вивчала навчальні матеріали на YouTube, щоб розібратися з ручним керуванням на своїй камері Canon EOS 600D (на заміну якій прийшла модель Canon EOS 850D). З набуттям ширшого досвіду зростала й кількість її підписників, і незабаром вона стала повноцінним професійним фуд-фотографом. Сьогодні за її сторінкою в Instagram стежать близько 50 000 підписників, а за її плечима чималий професійний досвід.

У Ясмін є прекрасна можливість поміркувати про свої досягнення, і вона розповідає про основні уроки, що вона засвоїла на шляху до успіху.

1. Експериментуйте з різними техніками

Дві склянки з яскраво-рожевою рідиною, у яких плавають пелюстки. Рідина ллється з висоти й розбризкується з однієї склянки.

Ясмін каже, що ключем до її успіху в Інтернеті було знаходження унікального і яскравого стилю — це допомогло їй виділитися з поміж безлічі інших. Знято на камеру Canon EOS R з об’єктивом RF 24-105mm f/ F4L IS USM із фокусною відстанню 85 мм, витримкою 1/200 с, діафрагмою f/4 та ISO 100. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

На столі стоїть тарілка із чурос. Один чурос вмочений у мисці із шоколадним соусом, а ще один піднятий над мискою.

Зосередження уваги на одній конкретній ділянці або предметі у фуд-фотографії дає більше можливостей для творчості. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark IV з об’єктивом EF 100mm f/2.8L Macro IS USM із витримкою 1/200 с, діафрагмою f/6,3 та ISO 250. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

Для створення власного стилю Ясмін рекомендує експериментувати.

«Мені завжди цікаво, коли професійні фотографи використовують нетрадиційні методи, — пояснює вона. — Особисто мені подобається використовувати коротку витримку затвора для фотографування літаючих об’єктів або крапель води, створюючи цікаві ефекти на задньому плані. Це була одна з перших технік, яку я освоїла, коли почала працювати з ручним режимом». Малювання світлом — ще один прийом, який Ясмін використовувала ще тоді, коли була аматором. За її словами, після налаштування керування цей прийом може зробити знімок більш красивим і творчим.

Фотографам, які хочуть знімати рухомі об’єкти, як це робить Ясмін, Canon EOS M50 надає можливість знімати зі швидкістю 10 кадрів на секунду в режимі серійної зйомки, щоб нічого не упустити.

2. Розвивайте свій творчий потенціал

Асорті фруктів, що наче висять у повітрі, нанизані на виделку на яскраво-блакитному фоні.

Розвиток інтернет-спільноти — це чудовий спосіб побачити, які ресурси у вас уже є, і які допоможуть вам привернути увагу підписників та розвинути свій бренд. Знято на камеру Canon EOS R з об’єктивом RF 24-105mm F4L IS USM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/100 с, діафрагмою f/7,1 та ISO 100. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

Три яєчні, розташовані на одному рівні, немов пливуть у повітрі на жовтому фоні.

Ясмін продовжує знімати на камеру, з якою вона почала робити професійні знімки, доводячи, що можна робити фотографії високої якості без значних витрат. Знято на камеру Canon EOS R з об’єктивом RF 24-105mm F4L IS USM із фокусною відстанню 70 мм, витримкою 1/125 с, діафрагмою f/4,5 та ISO 100. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

«Головне, чого я навчилася, — це викликати інтерес, створюючи щось нове, — каже Ясмін. — На всіх платформах зростає інтерес до фуд-фотографії і фуд-контенту, тому кожен, хто бажає стати інфлюенсером у цій сфері, має пам’ятати про творчу сторону такої роботи».

«Подумайте про естетику, — говорить вона. — Фотографії їжі зазвичай виглядають однаково, тому створіть власний стиль. Популярні інфлюенсери у сфері фуд-фотографії мають фірмовий стиль. Розвиваючи свій творчий потенціал, ви зможете досягати унікальних результатів».

3. Формування спільноти

Суп жовтого кольору наливають у миску, при цьому рідина розбризкується навколо.

Обрана Ясмін техніка додає її знімкам руху й цікавості, виділяючи їх серед інших робіт предметної зйомки. Знято на камеру Canon EOS R з об’єктивом RF 24-105mm F4L IS USM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/160 с, діафрагмою f/6,3 та ISO 200. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

Ясмін розуміла, що серед великої кількості фотографів, які мислять схожим чином, єдиний спосіб виділитися — це запропонувати щось нове. «Я розуміла, що на таких платформах, як Instagram, було багато гурманів і людей, що займаються гастрономічним туризмом, але далеко не всі з них були справжніми фуд-фотографами. Це був момент мого прориву. Я подумала: "Чому б не виставляти контент, зроблений із точки зору фуд-фотографа?"».

«Коли я починала, в Алжирі було не так багато фуд-фотографів, тому я подумала, що було б цікаво піти цим шляхом. Кулінарія є важливою частиною нашої культури тут, в Алжирі, ми надаємо великого значення їжі, тому ця тема була мені близька».

Соціальні мережі показали Ясмін цінність спілкування з людьми. Зосередження уваги на розвитку її сторінки в мережі допомогло їй стати популярним фотографом і інфлюенсером.

«Коли я почала публікувати фотографії, відгуки до них надали мені впевненості продовжувати те, що роблю, — говорить вона. — Після того як я стала інфлюенсером, я почала розуміти, що людей цікавить те, що я роблю: вони хочуть знати більше. І коли моя онлайн-сім’я зростає, зростає і інтерес до мого контенту».

4. Об’єктиви відкривають можливості для творчості

Знімок крупним планом смажених каштанів, один із яких визирає із шкаралупи.

За допомогою макрооб’єктиву можна розгледіти різну текстуру та візерунки продуктів. Знято на камеру Canon EOS R з об’єктивом RF 24-105mm F4L IS USM із фокусною відстанню 105 мм, витримкою 1/200 с, діафрагмою f/8 та ISO 100. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

Фотографії професійного рівня вимагають відповідного бюджету. «Я починала з Canon EOS 600D, тому що це ідеальна камера для початківців: доступна за ціною та якісна. На мій погляд, вона є однією з найнадійніших на ринку», — говорить Ясмін. Але незабаром після того як Ясмін почала знімати, вона зрозуміла, що хоче розвиватися далі й знімати на кращий об’єктив. «У мене добре виходило, але я хотіла більшого, тому обрала Canon EF 50mm f/1.8 STM», — говорить вона.

Ясмін зрозуміла, що новий об’єктив відкриває нові творчі можливості. «Завдяки діафрагмі можна було домогтися розмитого фону, що надає фотографії чарівності й підкреслює об’єкт зйомки. Я моментально помітила покращення, особливо в деталях, кольорах та якості в цілому».

Ясмін також користується об’єктивом Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, який вона часто використовує з камерою Canon EOS 5D Mark IV. «Це мій улюблений об’єктив. Макрозйомка виводить мої фотографії їжі на новий рівень, вона надає їм більш насиченого та яскравого вигляду, з виразною текстурою і деталями».

Серед інших об’єктивів, які можна розглянути, є об’єктив EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM із камерою EOS M50 або можна використовувати EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM разом із дзеркальною камерою.

5. Продовжуйте освоювати нові навички

З рожевого чайничка чай ллється в чашку, що піднята над блюдцем.

Експерименти з об’єктивами, наприклад макрооб’єктивом, можуть істотно вплинути на результат. Улюбленим об’єктивом Ясмін є Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

У стопку мисок із рисом насипається рис із дерев’яної ложки, що піднята над ними.

Прагнення до постійного вдосконалення — ключ до успіху для всіх, хто хоче піти по стопах Ясмін. Знято на камеру Canon EOS 5D Mark IV з об’єктивом EF 100mm f/2.8L Macro IS USM із витримкою 1/160 с, діафрагмою f/9 та ISO 100. © Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul)

Вирішальним аспектом довгострокового успіху Ясмін була її здатність і бажання дізнаватися нове, навіть ставши професіоналом.

«Коли я бачу фотографії, зроблені два чи три роки тому, я справді задоволена результатом, але також щаслива, що постійно вдосконалюю свої навички, бо знаю, що зараз можу знімати набагато краще», — каже вона. — Секрет простий — просто продовжуйте розвиватися. Ось чому я з радістю ділюся порадами з усіма, хто хоче розвиватися».



Ви можете слідкувати за гастрономічними подорожами Ясмін на її сторінці в Instagram @yasmin_albatoul

Автор: Наталі Дентон (Natalie Denton)

Пов’язана продукція

Схожі статті

  • ЇЖА

    Як знімати їжу як професіонал

    У посібнику Ясмін аль-Батул про фуд-фотографію ви дізнаєтеся про освоєння композиції, прихований реквізит і прийоми, які допоможуть вам вдихнути життя в знімки.

  • ВІДЕО

    Як знімати якісні та професійні відео з їжею

    Jessie Bakes Cakes зібрала понад 100 тисяч підписників завдяки своїм приголомшливим відео з їжею. Тут вона розповідає, як опанувати відеозйомку фуд-контенту.

  • ПОРАДИ З ДРУКУ

    Створіть власну книгу рецептів

    Наташа Аліпур-Фарідані (Natasha Alipour-Faridani) розповідає про те, як створити фотографії для власної книги рецептів і надрукувати її.

  • МАКРОЗЙОМКА

    Макрофотографія їжі

    Створюйте цікаві абстрактні знімки їжі, використовуючи макрооб’єктиви Canon.