Фуд-фотографія залишається такою ж популярною, як і раніше, і щодня заповнює мільйони стрічок в Instagram. Але з такою кількістю доступного контенту початківцям фуд-фотографам стає все важче виділитися поміж безлічі інших. Дізнайтеся, як зробити навіть найпростіші й приготовані в домашніх умовах страви гідними зірки Мішлен.
Однією з фотографів, що успішно пройшли шлях від аматорів до професіоналів, є посланець Canon Ясмін аль-Батул (Yasmin AlBatoul). Самоучка з міста Батна, що в Алжирі, Ясмін має миттєво впізнаваний стиль, що виділяється за рахунок використання руху та енергії, через що її знімки набувають неповторного стилю. «Найцікавішим для мене є можливість перетворювати щось звичайне, те, що ми бачимо щодня, наприклад їжу, на щось красиве й ефектне», — каже вона.
Ясмін зайнялася фотографією ще в підлітковому віці, надихнувшись каталогами свого діда про дизайн інтер’єру у французькому стилі. «Деякі з них мали понад 4000 сторінок, і я витрачала безліч часу, переглядаючи їх і мріючи робити такі самі фотографії».
Кілька років по тому Ясмін почала користуватись соціальними мережами: вона вивчала навчальні матеріали на YouTube, щоб розібратися з ручним керуванням на своїй камері Canon EOS 600D (на заміну якій прийшла модель Canon EOS 850D). З набуттям ширшого досвіду зростала й кількість її підписників, і незабаром вона стала повноцінним професійним фуд-фотографом. Сьогодні за її сторінкою в Instagram стежать близько 50 000 підписників, а за її плечима чималий професійний досвід.
У Ясмін є прекрасна можливість поміркувати про свої досягнення, і вона розповідає про основні уроки, що вона засвоїла на шляху до успіху.
ФОТОГРАФІЯ ЇЖІ
Як стати успішним професійним фуд-фотографом?
1. Експериментуйте з різними техніками
Для створення власного стилю Ясмін рекомендує експериментувати.
«Мені завжди цікаво, коли професійні фотографи використовують нетрадиційні методи, — пояснює вона. — Особисто мені подобається використовувати коротку витримку затвора для фотографування літаючих об’єктів або крапель води, створюючи цікаві ефекти на задньому плані. Це була одна з перших технік, яку я освоїла, коли почала працювати з ручним режимом». Малювання світлом — ще один прийом, який Ясмін використовувала ще тоді, коли була аматором. За її словами, після налаштування керування цей прийом може зробити знімок більш красивим і творчим.
Фотографам, які хочуть знімати рухомі об’єкти, як це робить Ясмін, Canon EOS M50 надає можливість знімати зі швидкістю 10 кадрів на секунду в режимі серійної зйомки, щоб нічого не упустити.
2. Розвивайте свій творчий потенціал
«Головне, чого я навчилася, — це викликати інтерес, створюючи щось нове, — каже Ясмін. — На всіх платформах зростає інтерес до фуд-фотографії і фуд-контенту, тому кожен, хто бажає стати інфлюенсером у цій сфері, має пам’ятати про творчу сторону такої роботи».
«Подумайте про естетику, — говорить вона. — Фотографії їжі зазвичай виглядають однаково, тому створіть власний стиль. Популярні інфлюенсери у сфері фуд-фотографії мають фірмовий стиль. Розвиваючи свій творчий потенціал, ви зможете досягати унікальних результатів».
3. Формування спільноти
Ясмін розуміла, що серед великої кількості фотографів, які мислять схожим чином, єдиний спосіб виділитися — це запропонувати щось нове. «Я розуміла, що на таких платформах, як Instagram, було багато гурманів і людей, що займаються гастрономічним туризмом, але далеко не всі з них були справжніми фуд-фотографами. Це був момент мого прориву. Я подумала: "Чому б не виставляти контент, зроблений із точки зору фуд-фотографа?"».
«Коли я починала, в Алжирі було не так багато фуд-фотографів, тому я подумала, що було б цікаво піти цим шляхом. Кулінарія є важливою частиною нашої культури тут, в Алжирі, ми надаємо великого значення їжі, тому ця тема була мені близька».
Соціальні мережі показали Ясмін цінність спілкування з людьми. Зосередження уваги на розвитку її сторінки в мережі допомогло їй стати популярним фотографом і інфлюенсером.
«Коли я почала публікувати фотографії, відгуки до них надали мені впевненості продовжувати те, що роблю, — говорить вона. — Після того як я стала інфлюенсером, я почала розуміти, що людей цікавить те, що я роблю: вони хочуть знати більше. І коли моя онлайн-сім’я зростає, зростає і інтерес до мого контенту».
4. Об’єктиви відкривають можливості для творчості
Фотографії професійного рівня вимагають відповідного бюджету. «Я починала з Canon EOS 600D, тому що це ідеальна камера для початківців: доступна за ціною та якісна. На мій погляд, вона є однією з найнадійніших на ринку», — говорить Ясмін. Але незабаром після того як Ясмін почала знімати, вона зрозуміла, що хоче розвиватися далі й знімати на кращий об’єктив. «У мене добре виходило, але я хотіла більшого, тому обрала Canon EF 50mm f/1.8 STM», — говорить вона.
Ясмін зрозуміла, що новий об’єктив відкриває нові творчі можливості. «Завдяки діафрагмі можна було домогтися розмитого фону, що надає фотографії чарівності й підкреслює об’єкт зйомки. Я моментально помітила покращення, особливо в деталях, кольорах та якості в цілому».
Ясмін також користується об’єктивом Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM, який вона часто використовує з камерою Canon EOS 5D Mark IV. «Це мій улюблений об’єктив. Макрозйомка виводить мої фотографії їжі на новий рівень, вона надає їм більш насиченого та яскравого вигляду, з виразною текстурою і деталями».
Серед інших об’єктивів, які можна розглянути, є об’єктив EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM із камерою EOS M50 або можна використовувати EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM разом із дзеркальною камерою.
5. Продовжуйте освоювати нові навички
Вирішальним аспектом довгострокового успіху Ясмін була її здатність і бажання дізнаватися нове, навіть ставши професіоналом.
«Коли я бачу фотографії, зроблені два чи три роки тому, я справді задоволена результатом, але також щаслива, що постійно вдосконалюю свої навички, бо знаю, що зараз можу знімати набагато краще», — каже вона. — Секрет простий — просто продовжуйте розвиватися. Ось чому я з радістю ділюся порадами з усіма, хто хоче розвиватися».
Ви можете слідкувати за гастрономічними подорожами Ясмін на її сторінці в Instagram @yasmin_albatoul
Автор: Наталі Дентон (Natalie Denton)
Пов’язана продукція
-
Об’єктиви для цифрових дзеркальних камер
EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Інноваційний макрооб’єктив із мінімальною відстанню фокусування 3 см і вбудованим спалахом Macro Lite для освітлення об’єкта. -
Цифрові дзеркальні фотоапарати
EOS 5D Mark IV
Хай що б ви не знімали, ви неодмінно отримаєте виняткову якість зображення й належну продуктивність. -
Макрооб’єктив із постійною фокусною відстанню
EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Погляньте на свій об’єкт зблизька... -
Об’єктиви RF
RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM
Компактний і легкий надширококутний об’єктив з універсальною фокусною відстанню 10–18 мм ідеально підходить для зйомки подорожей, відеоблогів та пейзажів. -
Бездзеркальні камери
EOS R50
Від чітких фотографій до відео у форматі 4K і прямих трансляцій — створюйте найкращий контент, що викликатиме захоплення, за допомогою цієї бездзеркальної камери EOS R. Усе в одному спеціалізованому пристрої. -
Бездзеркальні камери
EOS R6
Щоб ви не знімали і як би ви це не робили, камера EOS R6 допоможе вам розкрити свій творчий потенціал на повну. -
Об’єктиви для EOS R
RF 24-105mm F4L IS USM
Легкий та універсальний об’єктив серії L з фокусом 24–105 мм і діафрагмою f/4 із швидким і безшумним автофокусом та 5-точковою системою стабілізацією зображення. -
Макрооб’єктиви
RF 100mm F2.8L Macro IS USM
Професійний макрооб’єктив RF 100mm F2.8L MACRO IS USM ідеально підходить для зйомки з рук у реальному масштабі з 1,4-кратним збільшенням і зйомки приголомшливих портретів із якістю, притаманною об’єктивам серії L.